Güzel Akdenizden Tüm Dünyaya!

BUHURDAN GELENEĞİNDEKİ DEKORATİF VE KULLANIŞLI BUHURDANLIKLAR

Eski çağlarda dini ritüellerde yer alan buhur yakma geleneği günümüze buhurdanlıklar ile taşınmıştır. Medite olma yöntemlerinden biri olan aromaterapik yağların ısıtılarak buhur oluşturmasına yarayan sisteme buhurdanlık denir. Bu yazımızda hem kullanışlı hem de dekoratif olan buhurdanlıklar hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Eski zamanlarda özellikle dini ayinlerde ve sosyal yaşamda kullanılan buhurun kurbanların manevi olarak iyice temizlenmesini sağladığına inanılıyordu. Günümüz dünyasında ise buhurdanlıklar evlerde ve iş yerlerinde koku lambası olarak kullanılıyor. Böylece, oda spreyleri yerine doğal koku verici bir araç olarak ev-ofis aksesuarları arasında yerlerini alıyorlar.

Hoş Kokulu Buhurdanlık

Buhurdanlıklar, hoş kokuları ile ortamların havasını değiştiriyor. Seramik, porselen ve cam gibi malzemeler kullanılarak tasarlanıyor. Buhurdanlıklar çanak ve mumluk kısmı olmak üzere iki bölümden meydana geliyor. Çanak kısmına aromatik yağlar ve su koyuluyor. Mumluk kısmına ise ısı sağlaması amacıyla mum koyuluyor. Hayvan motifleri, çiçek motifleri ve geometrik desenlerle süslenen buhurdanlık, hayal gücüne bağlı olarak birçok değişik tasarıma sahiptir. Son derece kullanışlı buhurdanlıklar ile ev ve ofis ortamlarına ayrı bir hava katabilirsiniz.

Buhur kültürü nereden gelmektedir?

Buhurdan, Arapça “bahur” kelimesinden türemiştir. Buhur sözcüğünün Türkçe karşılığı tütsüdür. Çeşitli dinlerde ve inançlarda buhur yakma geleneği, özellikle dini, folklorik ve etnografik bakımdan ele alınmıştır. Bu sayede, toplumlar arasındaki farklılıklar vurgulanmak istenmiştir. Ayrıca, buhur yakma geleneği sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan farklı anlamlar taşımaktadır. Buhurdan, “yakılınca güzel kokulu duman çıkaran madde” anlamına geliyor. Eski tütsü çeşitlerinden biri olan buhurdanlar, eski çağlardan beri kullanılıyor. Dinî törenlerde ateşe buhur atma geleneğinin başlangıcı, tanrılara sunulan içki ve kurbanların yakılması sırasında bu takdimlerin dünyevî kirlerden, günahlardan temizlenmesi için ateşe tütsü maddeleri serpilmesi olayından kaynaklanmaktadır.

Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Dekoratif süs eşyası olarak da satın alınabilen buhurdanlıklar, genellikle takım halinde kullanılır. Kullanımı oldukça basit olan buhurdanlığın çanak kısmına su eklenir ve suyun içine esansiyel yağ damlatılır. Kişisel zevklere göre tek çeşit yağ kullanılabildiği gibi birkaç çeşit aromatik yağ da karıştırılabilir. Mumluk kısmına ise küçük boyutlara sahip olan tea-light kullanılır. Mum yakıldığında suyun sıcaklığı artar ve esansiyel yağ kokuları buharlaşarak yaşam alanına dağılır. Buharlaşma sırasında ortamda herhangi bir ısı ve duman yaymayan buhurdanlıklar için kullanılan esansiyel yağlar, su ile karıştırılmadan da kullanılabilir. Su ile karıştırılıp kullanıldığında hem ortamın nemlendirilmesi sağlanır hem de yağın çabuk buharlaşması engellenerek daha uzun süre koku yaymasına yardımcı olunur.

Buhurdanlık Ne İşe Yarar?

Buhurdanlık tarih boyunca; tanrılara hediye, kötü kokuyu dağıtma ve farklı pek çok sebeple kullanılmıştır. Günümüzde ise aromaterapik yağlardan yayılan kokular sayesinde daha çok rahatlama ve odaklanmayı sağlamaktadır. Esanslı yağlar ve tütsülerle birlikte kullanılan bu ürünler sayesinde ortamın hem kokusu hem de havası değişir. Dolayısıyla kişi kendine özel bir an yaratmış olur ve kötü duygulardan uzaklaşmaya başlar. Buhurdanlığın kullanım alanlarının başında ise meditasyon ya da yoga gibi uygulamalar gelmektedir. Esanslı yağlar ve tütsüler; yoga, meditasyon ve ritüellerin doğal bir parçasıdır. Bu sayede buhurdanlıklar, bu zamanlarda da konforlu bir etki alanı yaratmaya yardımcı olmaktadır.

Buhurdanlık Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Buhurdanlığı kullanmadan önce kullanılacak alanın iyice havalandırılması ve ortamdaki kötü kokuların uzaklaştırılması gerekir. Kullanılan aromatik yağ kokusunun tam olarak hissedilebilmesi için havalandırma işlemi önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir başka hususta buhurdanlık kullanımının en fazla 20 dakika olması gerektiğidir. Kullanılacak yağın seçimi de ayrıca önemlidir.

Buhurdanlık kokuları nelerdir?

Buhurdanlıkta kullanılan esansiyel yağların birçok farklı etkisi vardır. Kimileri zihni canlandırırken kimileri ise konsantrasyonu arttırır ve bazıları ise rahatlatıcı etkiye sahiptir. Buhurdanlık için kullanılan esansiyel yağlar arasında çam, limon, portakal, nane, yasemin, biberiye, lavanta, ıtır çiçeği yağı, ardıç yağı, menekşe, fesleğen yağı, adaçayı yağı gibi yağlar yer alır. Bu yağların ortak özelliği ısının etkisi ile ortama dağılabilmesidir. Özellikle kimyasal ve sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemeleri nedeniyle tercih edilen esansiyel yağlar, buhurdanlık yardımıyla yaşam alanlarını ferahlatır.

Buhurdanlık kullanımının faydaları nelerdir?

Uçucu yağlar ile birlikte kullanılan buhurdanlar; yağların ruh, beden ve zihin sağlığını iyileştirmesini sağlar. Buhurdan ile kullanılan yağların her birinin farklı özelliği olsa da genel olarak hepsinin rahatlatma etkisi bulunur. Uyku problemi, stres ve benzeri problemlerin önüne geçilmesinde oldukça etkilidir. Odaklanma, dikkati toplama gibi problemler yaşayanlar için etkilidir. Dikkatin toplanmasını sağlarken iyi hissettirir. Günlük hayattaki negatif enerjinin azalmasını sağlarken sakinliği artırır. Zihinsel rahatlık, ruhsal durumun dengelenmesi ve hava temizleyici gibi özellikleri de vardır. Ayrıca, yaşam alanınızın bir köşesine koyduğunuz buhurdan ile tüm havayı mis gibi kokutabilirsiniz!

Dekoratif ve kullanışlı buhurdanlıklar ile ev-ofis ortamlarına ayrı bir hava katabilirsiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir